אשמח לשתף אתכן על מחקרים אחרונים על חלב אם. הנה כמה ממצאים מרכזיים ממחקרים עדכניים בתחום:
1. השפעות חיסוניות: מחקרים הראו שחלב אם מכיל נוגדנים ותאי חיסון שמחזקים את המערכת החיסונית של התינוק. נמצא שתינוקות יונקים חולים פחות בזיהומים ומחלות נשימה.
2. התפתחות קוגניטיבית: מחקרי אורך הצביעו על קשר בין הנקה להתפתחות קוגניטיבית משופרת. נמצאו יתרונות בתחומי השפה, הזיכרון והלמידה.
3. בריאות האם: הנקה נמצאה כמפחיתה את הסיכון לסרטן השד, סרטן השחלות וסוכרת מסוג 2 אצל האם
4. הרכב חלב האם: מחקרים גילו שהרכב חלב האם משתנה לאורך היממה ומותאם לצרכי התינוק. למשל, בלילה החלב מכיל יותר מלטונין שעוזר לשינה.שינויים במהלך היממה:
א. חלב לילה:- מכיל רמות גבוהות יותר של מלטונין - הורמון השינה הטבעי- עשיר בחומצות אמינו מסוג טריפטופן שמסייעות להרגעה- נמצאו בו רמות גבוהות יותר של נוקלאוטידים המסייעים לשינה
ב. חלב בוקר: מכיל יותר קורטיזול - הורמון שעוזר לתינוק להתעורר ולהיות ערני- עשיר יותר בחלבונים ואנזימים שתומכים בפעילות במהלך היום- רמות גבוהות יותר של ויטמינים מסוג B שתומכים באנרגיה
יש כמובן שינויים בהרכב החלב לפי גיל התינוק:
1. קולוסטרום (3-5 ימים ראשונים):- צהוב ודביק יותר- עשיר מאוד בנוגדנים וגורמי חיסון- מכיל יותר חלבון ופחות שומן מהחלב הבשל
2. חלב מעבר (שבוע 2-3):- עולה כמות השומן והלקטוז- יורדת כמות החלבון והנוגדנים
3. חלב בשל (מהשבוע הרביעי):- מתאים את עצמו לצרכים המשתנים של התינוק- השומן עולה לקראת סוף ההנקה בכל פעם- משתנה גם לפי עונות השנה (למשל יותר שומן בחורף)
ישנם גם שינויים במהלך ההנקה הבודדת:
1. תחילת ההנקה:- חלב דליל יותר ועשיר בלקטוז- מכיל יותר מים להרוויה
2. סוף ההנקה:- חלב שמן יותר- עשיר בקלוריות ושומנים- גורם לתחושת שובע
זוהי דוגמה מצוינת לאיך הטבע מתאים את עצמו באופן מדויק לצרכי התינוק.
5. השפעות פסיכולוגיות: נמצא קשר בין הנקה לקשר אם-תינוק חזק יותר והתפתחות רגשית-חברתית טובה יותר.
וגם חשוב לי להדגיש שההחלטה להניק היא אישית, ויש נשים שמסיבות שונות אינן יכולות או בוחרות שלא להניק. תחליפי חלב אם מודרניים מספקים תזונה טובה לתינוקות!