פטרייה 🍄 על הפטמה, בפה התינוק...איך נפטרים ממנה???
בגוף שלנו באופן טבעי ונורמלי, יש פטריה שהיא חלק בלתי נפרד מהפלאורה הטבעית של גופנו. הפטרייה הזאת שייכת למשפחת השמרים ושמה קנדידה אלביקנס. פטריות מאוד אוהבות מקומות חמימים ולחים כדי לשגשג וגם הקנדידה אלביקנס אוהבת מקומות כאלה, כמו: רקמות מאוד ריריות, עדיף סגורות וחמימות כמו באזור המפשעה, בין אצבעות הרגליים, בוואגינה, בפה שלנו, שם חמים ומאוד מאוד נעים לה. אז אם היא תמיד עלינו איפשהו, אז למה אנחנו לא מרגישים אותה? אנחנו לא מרגישים אותה והיא לא מציקה לנו, כי היא נמצאת שם בכמויות קטנות, אבל כשהיא צומחת יותר מדי ומתפשטת, היא כבר ממש ממש מציקה, גורמת לצריבה, כאבים, לגרד ולפצעים. היא צומחת ביתר שאת פעמים רבות כשמערכת החיסונית שלנו נחלשת וגם בגלל סיבות אחרות נוספות. בואו נדבר רגע על פטריה בפטמות שלנו כשאנחנו מניקות. כשיש לנו פטריה על הפטמה, רוב הסיכויים שתהיה גם פטריה בפה התינוק וכדאי לטפל גם בפטמה וגם בפה התינוק במקביל.
נחשו מה הפטרייה הכי אוהבת לאכול? בדיוק כמונו, מתוק! קל לפטרייה הזו לשגשג על הפטמה והשד שלנו כשאנחנו מניקות כי בחלב שאנו מייצרות יש הרבה סוכר הוא מתוק והפטרייה מתה על זה, ככה היא גדלה ומשגשגת. אז איך נזהה שיש לנו פטריה על הפטמה והשד?
- אחרי תקופה ארוכה של הנקה (אבל לאו דווקא), כאשר פתאום נרגיש כאבים ותחושה של צריבה אפילו תחושה פנימית בתוך השד של צריבה, תחושה שנמשכת במהלך ההנקה וגם אחרי ההנקה, רוב הסיכויים שזו פטריה.
- גם תפרחת חיתולים יכולה להעיד על פטריה משגשגת והתפרחת הזו תהיה עקשנית ולא תעלם ללא משחות המיועדות לטיפול בפטרייה.
- כשהפטרייה משגשגת גם צבע הפטמות משתנה, הרקמה נהיית יותר אדמומית ומאוד רגישה למגע, כל מגע בה צורב, כואב ולא נעים.
- נראה נגעים לבנים בפה התינוק ולשון שלו מכוסה במן שכבה לבנה שלא יורדת כשמנגבים את הלשון.
- כשיש פטריה על הפטמה, פעמים רבות נראה שהתינוק לא מעוניין לינוק או שהוא במן חוסר שקט.
כשיש פטריה לא תמיד כל הסימנים הללו יופיע בו זמנית, יכול להיות שיופיע אחד או שניים בלבד וללא עזרה מקצועית, נסבול ונרגיש אי נוחות גדולה ולא נבין שזו פטריה שהרימה את ראשה. איך נפתור את הבעיה?
- קודם כל חשוב מאוד שנטפל במקביל גם בפטמות וגם בפה התינוק.
- נמרח על הפטמה והשד דקטרין ובמקביל נמרח בפה התינוק דקטרין אורל גי'ל.
- שוב, חשוב מאוד שהטיפול באמא ובתינוק יהיה במקביל גם אם לא נראה בפה התינוק נגעים לבנים.
- בגלל שהפטרייה מאוד אוהבת סוכרים, החלב שלנו עשיר בלקטוז שזהו סוכר, כדאי להפחית מתפריט התזונה שלנו, האמהות, פחמימות וסוכרים עד שהפטרייה תחלוף, כדי לא להמשיך לתת לפטרייה את המזון שלו היא זקוקה כדי לשגשג.
- כדאי גם לייבש טוב טוב את החלב מהפטמה לאחר הנקה, כי כפי שציינתי כבר קודם הפטרייה אוהבת מקומות לחים וסגורים, אז תעשו הפוך, תחשפו ותייבשו.
- גם כדאי לכבס בטמפרטורה גבוהה את הבגדים של האמא, של התינוק ואת המצעים של המיטות.
חשוב שתחליפו ותרתיחו כל יום כל מה שיש לו מגע עם הפה של התינוק, כמו: בקבוקים, פטמות סיליקון, צעצועים ומוצצים. זה מתיש ומבאס אבל סופר חשוב כדי להפטר מהפטרייה הזו ותזכרו, היא רוצה להישאר ולהמשיך לשגשג ואם לא נקפיד מאוד, היא תחזור, לכן, טפלו היטב, והיא תחלוף במהרה. - במידה ויש תפרחת חיתולים כתוצאה מהפטרייה, כדאי למרוח על הישבן של התינוק משחה הנקראת דזיטין.
- כדאי מאוד גם להוסיף פרוביוטיקה בקפסולות לתפריט של האמא כי הפרוביוטיקה מהווה תמיכה במערכת העיכול הנחלמת בפטריה.
- אחרי שהתינוק בן חודש ימים, אפשר גם להוסיף פרוביוטיקה באבקה (כרבע כפית לתינוק שהוא קטן) לחלב האם ואת זה אפשר לתת לתינוק בכפית.
- גם מיצוי של זרעי אשכולית ידוע כטיפול שעוזר פעמים רבות לטיפול בפטריה, אפשר ליטול את המיצוי דרך הפה וגם אפשר למרוח אותו על הפטמות.
- אם כבר יש לנו גם פצע יחד עם הפטריה אפשר למרוח משחה בשם מופירוצין שהיא משחה עם אנטיביוטיקה או משחה בשם בטאקורטן שהיא מכילה סטרואידים ללא אנטיביוטיקה.
- משחה נוספת בה ניתן לטפל היא דרמקומבין, זו משחה סטרואידלית, אנטי פטרייתית ומאחה רקמות.
חשוב לי להדגיש כי במקרה של פטריה צריך ללכת לרופא כי רוב המשחות והטיפולים נתנים במרשם ובכלל חשוב שהרופא יבדוק את המצב הפיזי. לפעמים זה פשוט קורה והסיבה לא תמיד ברורה ויש לנו פטריה על הפטמה, לא נורא, טפלו היטב וזה יעבור.